sivalni-stroj-tezave

Pet najbolj pogostih napak s šivalnim strojem

Pet najbolj pogostih napak s šivalnim strojem + kako jih odpraviti!

Ko prvič začnete uporabljati šivalni stroj, je neizogibno, da naredite kakšno napako. Enostavno je pozabiti ali pa se preprosto ne zavedati vseh malenkosti, ki lahko povzročijo, da vas vaš stroj ne bo ubogal ali šival kot bi želeli, če niste previdni. In včasih nas lahko takšne težave zelo razjezijo.

Dobra novica je, da je te težave zelo enostavno rešiti – hura! Pa poglejmo pet najpogostejših možnih napak in kako jih rešimo…

1) Sukanec se izmakne iz igle, ko začnete šivati

Pravkar ste sukanec napeljali v iglo in takoj, ko položite nogo na pedal, se sukanec odloči, da bo šel iz igle. Grrrr!

Rešitev je preprosta – najprej se prepričajte, da imate nekaj centimetrov ( 5 – 10cm) sukanca potegnjenega skozi iglo in ven proti zadnji strani stroja, preden začnete.

Drugič – in to je nekaj, kar sem potrebovala nekaj časa, da sem odkrila, ko sem prvič začela šivati – preverite, ali je vaša igla v najvišjem položaju, preden začnete šivati. Kako lahko ugotovite, ali je vaša igla popolnoma dvignjena? Preverite, ali vidite srebrni kavelj – ali vzvod za dvigovanje – na vrhu vašega stroja. Če ne morete, preprosto zavrtite ročno kolo proti sebi, dokler ne izstopi (ali pritisnite gumb igla gor-dol, če ga ima vaš stroj).

Bagat Jantar zgornje vodilo - 1

2) Tkanina se vrti in premika med šivanjem

Spustite šivalno tačko! Tačka drži tkanino na mestu, tako da lahko šivate lepo, ne prosto.

pfaff StandardPresserFoot - 3

3) Šivi so neenakomerni

Če je šiv na eni strani videti ohlapen in na drugi pretesen, je vaša prva misel, da je morda kriva nastavitev napetosti niti na vašem stroju. Včasih je to res – v tem primeru poskusite nastaviti gumb za napetost in preizkusite šivanje na koščku blaga, dokler ni šiv videti lep enakomeren na obeh straneh blaga.

Vendar pogosto ni treba spreminjati napetosti, temveč način, kako je sukanec navit na spodnje vretence, ki prav tako vpliva na napetost. Vzemite vretence iz ohišja/čolnička in še enkrat preverite ali je sukanec vredu navit na vretence in tudi če ste ga vstavili pravilno v ohišje/čolniček – običajno tako, da se nit odvija v nasprotni smeri urinega kazalca, vendar preverite priročnik za vaš stroj, če je morda drugače. Prav tako mora biti nit pravilno potegnjena skozi utore v čolničku.

V primeru, da stroj spušča šive, pa je najpogostejši vzrok – Igla! Zato je potrebno biti pazljiv tudi pri izbiri prave igle, glede na vrsto in debelino tkanine, ki jo bomo šivali. Igla mora biti brezhibna! Več o izbirti pravilnih igel pa tukaj.

Pravilna napeljava in vstavljanje vretenca:

1.) Stroj s horizontalnim ohišjem in vretencem                                  2.) Klasični mehanski stroj s kovinskim čolničkom

Insert Bobbin computer machine - 5                 Vretence colnicek mehanski - 7

4) Vaši šivi so pretesni na zgornji strani

Še enkrat, to bi lahko pomenilo, da morate nastaviti napetost niti, vendar preden to storite, samo preverite, ali sukanec morda poteka skozi napenjalni disk na vrhu stroja. Tam napeljete sukanec le takrat, ko želite naviti vretence, a ko napeljete stroj, ga morate sneti, sicer ustvari preveliko napetost – in s tem zelo tesne šive.

napeljava napetost - 9

5) Niti se vozlajo/prepletajo skupaj

To je še ena zelo pogosta težava – da se vaše niti zavozlajo bodisi na tkanini, ali še huje, se zagozdijo v stroju in jih morate potegniti ven ali celo odviti vbodno ploščo, da jih izvlečete.

Prvič, preden začnete šivati, preverite, ali sta zgornja nit in spodnja nit iz vretenca napeljani obe proti zadnji strani stroja – sicer se lahko v šivu zavozlata oziroma prepleteta.

Drugič, začnite šivati ​​raje nekaj mm navznoter in ne desno na robu blaga, nato pa naredite še nekaj vzvratnih/zatrdilnih šivov, da ne pustite nobenih vrzeli v šivu, potem šivajte naprej. Če pod iglo, ko začnete šivati, ni dovolj tkanine, se bo zgornja nit zapletela s spodnjo in povzročila vozle.

Včasih igla potisne rob tkanine navzdol v notranjost stroja, med transportne zobce, tako naredi eno veliko nerodno zmešnjavo. Joj! Iz istega razloga, kot na začetku šivanja, tudi ko zaključijemo šive na koncu kosa blaga, vedno naredimo nekaj vzvratnih/zatrditvenih šivov par mm pred robom in nato zašijemo do konca, da ne puščamo lukenj – sicer, če zašijete do konca in nato poskusite zatrditi nazaj čez konec, se bodo vaše niti zapletle.

vozlanje niti - 11

 

To so torej nekatere najpogostejših napak pri uporabi šivalnih strojev in enostavni načini za njihovo reševanje. Upamo, da vam bo kaj v pomoč, če se zaplete!