poplin

Bombažni poplin – zakaj in kako?

Zakaj je bombažni poplin tako priljubljen? Kako ga uporabiti?

Poplin ste verjetno večkrat videli v trgovini z oblačili ali tkaninami. Tkanina vsako leto pridobiva na priljubljenosti, še posebej pogosto pa jo lahko vidimo v pomladnih in poletnih mesecih. Zakaj je bombažni poplin, čeprav se proizvaja že več kot 500 let, zdaj tako priljubljen in ga je enostavno šivati z gospodinjskimi šivalnimi stroji?

poplin - 1

Poplin – kakšen material je to?

Poplin je tkanina s platneno vezavo, ki je precej jasno vidna na površini materiala. Ta tekstil je bil izdelan iz različnih vlaken, vključno z volno, svilo in bombažem. Vendar pa je prav ta tkanina pridobila največjo popularnost. Je gosto tkana in trpežna bombažna tkanina, ki je hkrati tudi zelo zračen material. Trenutno, ko vidite ime “poplin” v trgovini z oblačili ali na etiketi izdelka, vam ni treba preveriti sestave, vendar ste lahko prepričani, da je 100% bombažna tkanina. Tkanina ima dolgo zgodovino, ime tkanine pa verjetno izvira iz 15. stoletja. Kaj se je takrat najpogosteje šivalo iz te specifične tkanine? Bombažni poplin je bil izjemno priljubljena izbira za papeška oblačila in po tej uporabi je ta tkanina dobila ime.

Poplin iz organskega bombaža – tkanina z mnogimi možnostmi uporabe

Največja prednost tega tekstila je njegova visoka vzdržljivost, tudi pri tkanini z nizko ali srednjo osnovno težo. Bombažni poplin se lepo nabira/guba, enostaven je za nego in šivanje, izdelan iz organskega bombaža pa je odlična podlaga za izdelavo okolju prijaznega oblačila ali dekorativnega izdelka za dom. Tako za šivanje elegantne srajce kot lahke poletne obleke bo poplin popoln. Blago je kot nalašč za zračna oblačila, nič pa vam ne preprečuje, da iz njega ustvarite posteljnino, zavese za zastiranje svetlobe ali okrasne prte, ki bodo popestrili vašo jedilnico. Pri šivanju s šivalnim strojem pazite na izbiro prave igle (Univerzalna) glede na debelino materiala in uporabite kvaliteten sukanec.

Pfaff Creative 4.5 4 - 3

Ali je bombažni poplin primeren za obleke?

Če nameravate šivati poletne obleke, bi vas ta tekstil moral zanimati. Blago lahko enostavno sešijete na gospodinjskem šivalnem stroju, potiskan poplin vam bo omogočil ustvarjanje obleke v poljubni barvi, ob uporabi dobrega šivalno-vezilnega stroja pa si boste iz poplina ustvarili res unikatno obleko. Po prvem pranju se lahko dimenzije bombažnih tkanin nekoliko spremenijo, zato je v izogib situacijam, ko boste iz poplina sešili čudovito obleko, ki se po prvem pranju izkaže za pretesno, potrebno blago pred šivanjem/krojenjem polikati s paro ali celo oprati.

Husqvarna poplin vezenje - 5

Ali se mečka?

Na žalost, tako kot skoraj vse bombažne tkanine, poplin ni material, odporen proti mečkanju. Tako kot vsak bombaž se bo tudi ta tkanina najbolj zmečkala med sedenjem, tako, da čeprav po dnevu v pisarni ne bo videti preveč privlačna, je pa lahko odlična izbira za popoldanski sprehod v poletnih in pomladnih mesecih. Močnejše gube na blagu lahko zlikate – ne pozabite pa, da potiskani poplin vedno likate na levi, nepotiskani strani.

pfaff poplin - 7

Kako izgleda bombažni poplin po pranju?

Potiskan bombažni poplin zahteva posebno nego. Tega bombažnega blaga ne perite pri previsoki temperaturi – dovolj je 40 stopinj. Da se izognete močnemu zmečkanju po pranju, zmanjšajte hitrost ožemanja na 400 vrtljajev na minuto in takoj po pranju enakomerno obesite še vlažno tkanino, da se posuši. Ne uporabljajte belil za potiskane tkanine.