Pogosta vprašanja in odgovori

Pogosta vprašanja in odgovori

  1. Sem popolna začetnica, kateri šivalni stroj naj izberem?

Obstajata dva tipa šivalnih strojev:

  • mehanski (šivalni stroji na mehanski pogon, primerni za začetnike)
  • računalniško voden (prav tako primerni za začetnike, a nekoliko dražji kot mehanski)

Razlika med mehanskim in računalniškim je predvsem v izboru šivov, saj jih računalniški ponuja več in določene funkcije opravi sam (zatrdi šiv, odreže šiv,…)

2. Razlika med šivalnim, overlock-om (opetilnik) in coverlockom (iberdeck – pokrivni robilnik)?

  • šivalni stroj uporabljamo za ravne, dekorativne šive. Uporabljamo ga tudi za izdelavo gumbnic in za aplikacije. Tukaj lahko izbiramo med mehanskimi ali računalniško vodenimi šivalnimi stroji. Računalniški ponuja več vrst šivov (dekorativnih), več gumbnic, mehanski nudi samo eno.
  • overlock stroj uporabljamo obšivanje in sestavljanje. Prednost overlock stroja je predvsem, da lahko v 1 koraku zašije, obšije in hkrati odreže blago. Overlock stroj se največ uporablja pri raztegljivih materialih (npr.: jersey), saj se med šivanjem blago ne bo raztegnilo oz. nabralo. Vsekakor pa brez šivalnega stroja ne gre saj overlock ne zmore narediti gumbnice, všiti zadrge,…
  • iberdeck stroj se uporablja za hitro in enostavno robljenje raztegljivih materialov (vidi se enojni, dvojni ali trojni ravni šiv), na hrbtni strani pa kot verižica.

3. Vezilni in šivalno vezilni stroj?

  • vezilni stroj uporabljamo takrat kot želimo na blago izvesti vzorce. Sedaj pri večini strojev dobite veliko motivov (vzorcev) že zraven, nekateri imajo že priloženo programsko opremo s katero si lahko pomagamo in kreiramo lastne vzorce (pisave), kombiniramo z vzorci iz interneta in nato s pomočjo USB ključka prenesemo motiv v vezilni stroj.
  • šivalno-vezilni stroj služi kot računalniški šivalni stroj z velikim izborom šivov, ko pa priključimo vezilno enoto, dobimo vezilni stroj, katerega smo opisali odzgoraj.

4. Industrijski šivalni stroj?

  • industrijski šivalni stroji so namenjeni profesionalni uporabi in so zato težji od gospodinjskih strojev (vgrajeni so v mizo). Omogočajo hitro šivanje (do 5000 šivov na minuto, gospodinjski cca do 1000 šivov na minuto). A tukaj moramo biti pozorni saj so omejeni samo na 1 šiv (ravni šiv), tako da če želimo narediti izdelek potrebujemo več strojev (industrijski cik-cak stroj, industrijska gumbničarka,…)
Independently verified
620 reviews