Igle za šivalni stroj

Pravilna izbira šivalne igle za šivalni stroj

Pravilna izbira šivalne igle za šivalni stroj

Gospodinjski stroji (z izjemo starejših) uporabljajo igle, ki imajo eno zgornjo stran ravno.

Kako pravilno vstaviti iglo v šivalni stroj?

Tako, da ploščati del igle gleda stran od vas nazaj.
Postopek: Odvijete vijak, s katerim je pritrjena igla, odstranite staro (obrabljeno) iglo. Vzamete novo iglo in jo vstavite v odprtino igle tako, da bo v najvišji legi (koliko gre jo potisnite navzgor v odprtino za igle). Hkrati pa pazite, da je ploščati del igle obrnjen stran od vas nazaj. Nato privijete vijak, vendar ne preveč (z občutkom). Vedno ga privijte tako močno, da boste prihodnjič brez večjih težav odvili in ne boste kaj poškodovali.

Kako so igle označene

Oznake se nahajajo na igli, kjer lahko razberemo debelino in vrsto igle.

Zakaj pa so igle sploh označene, saj najdemo vse oznake tudi na škatlici od igel?

To je zelo praktično, saj vedno ne vemo iz katere škatlice smo vzeli iglo, sploh takrat ko iglo pustimo v šivalnem stroju. Če pogledate na iglo pa takoj veste po oznakah katero iglo imate. Praktično!

Poglejte v spodnji tabeli, kako so igle označene in s katero barvo:

Prenesite si pdf datoteko, katero si lahko natisnete in namestite na steno, tako boste takoj vedele katero iglo imate: sivalne igle barva lestvica

Igle za šivalni stroj najdete na tej povezavi: igle za šivalne stroje

Oštevilčenje igel

Debeline igle so od 60 (tanke igle) do 130 (debele ige), kaj pa ko vidite tudi na škatlicah številke 10-12-14,… to so pa oznake igel za ameriško tržišče (inči). Tako boste vedeli, če boste gledali ameriški video, katero iglo izbrati in ne boste v zadregi, kaj želijo povedati.

Debelina igel – Pravilna izbira šivalne igle za šivalni stroj

Zelo pomembno je izbrati pravilno debelino igle. Višja je številka, debelejša je igla, torej lahko z njo šivaš debelejše vrste blaga in obratno seveda (nižja je številka tanjša je igla).

Če vam igla v blagu pušča velike luknje, ki jih ne skrije niti sukanec, to pomeni, da je igla predebela za tvoje blago. Nasprotni primer je, če se igla med šivanjem zlomi, to pomeni, da je pretanka.
Primerna debelina igle za izbran material:
Prosojne zavese – debelina igle 60-70
Poplini – debelina igle 80
Dekorativno blago – debelina igle 90
Jeans/tanjše usnje -debelila igle 100

Življenjska doba igle

Žal je življenjska doba igla precej krajša kot si mislite, nekje 8 delovnih ur.

Vprašali se boste zakaj tako malo?

Ker se igla z uporabo skrha, ukrivi, postane topa. S tem pa med šivanjem začne uničevati tvoje blago in tvoj izdelek, lahko izpušča vbode in oddaja čudne zvoke. Prav tako lahko takšna igla poškoduje vaš šivalni stroj in v veliko primerih je potreben servis, kaj pa stane precej več kot pa menjava igle.

Stare igle

Stare igle je najboljše zavreči, da se ne pomešajo z novimi in tako mislite, da ste vzeli novo iglo a v resnici šivate s staro in ne veste v čem je težava. Pri odstranjevanju igel bodite pozorni, saj se lahko tudi kdo nehote piči. Najboljše je uporabite prazno škatlico od igel, kjer daste notri stare igle, katere nato zavržete.

Vrste igel in njihove lastnosti

Predstavili vam bomo najbolj pogosto uporabljene igle, seveda še obstaja veliko drugih, katere se pa ne uporabljajo tako pogosto.

Univerzalne igle

Igle imajo zelo širok spekter uporabe, predvsem pa se jih uporablja za neraztegljive materiale ali zelo goste pletenine.
Lastnost: rahlo zaobljena konica.
Blago: brokat, flis, usnje, žamet, batist, šifon, organza, taft, frotir, krep, poplin, klobučevina, žakard, velur, tkanina iz mešanice volne, til, viskoza, žamet, lan, najlon, loden,…

Stretch igle

Igle so namenjene šivanju elastičnih materialov ter zelo elastičnih pletenin.
Lastnost: srednje okrogla konica, posebno uho ter utor na zadnji strani igle.
Blago: tkanine za kopalke, lycra, blago za drese, velur, jersey, viskozni jersey, prevešanke, modal, vse vrste tanjših bolj raztegljivih pletenin.

Jersey igle

Igle so namenjene šivanju raztegljivih tkanin in predvsem šivanju pletenin. Okrogla konica poskrbi, da med šivanjem ne poškodujete pletiv.
Lastnosti: srednje okrogla konica
Blago:  bombažne pletenine, bukle, lycra, tkanine za steznike, tkanine za puloverje, umetno krzno na pletenini, gaza, dres, til, tkanine z elastanom.

Jeans igle

Igle so namenjene šivanju debelejših materialov, kot je jeans. Njihova oblikovna posebnost je ta, da sukanec hitreje spolzi čez uho šivanke in s tem povzroča manj trenja med šivanjem. So močnejše, da lahko prodrejo v izjemno močne tkanine kot so prešite odeje in več slojev jeans-a.
Lastnost: srednje zaobljena konica, ojačano rezilo.
Blago: jeans, keper, platno

Igle za usnje

Igle so namenjene šivanju tako umetnega kot tudi pravega usnja ter netkane sintetike.
Lastnost: rezalna konica – konica je ploščato špičasta, med šivanjem ustvarja diagonalne zareze.
Blago: pravo usnje, umetno usnje (skaj)

Microtex igle

Igle so namenjene šivanju tanjših materialov. Podobno kot igle za Jeans je tudi ta oblikovana tako, da sukanec brez težav teče čez uho šivanke in s tem ne ustvarja trenja. Nimajo dodanih ojačitev zato so primerne za tanjše materiale.
Lastnost: zelo tanka špičasta konica
Blago: poliester, svila, folije, tanjše umetno usnje, mikrofibra

Igle za vezenje (Embrodeiry)

Igle so namenjene šivanju in vezenju s posebnimi sukanci. Zaradi širšega ušesa in utora igle je napeljevanje in šivanje z bolj občutljivimi vrstami sukancev veliko lažje. Ker je trenje manjše so tudi šivi veliko lepši.
Lastnosti: rahlo zaobljena konica, široko uho in utor
Sukanci: viskozni, svileni, sukanci za vezenje

Metallic igle

Igle so namenjene šivanju metalnih sukancev. Sukance se običajno uporablja za okrasne namene. Ker so ti bolj občutljivi moramo tudi šivati nekoliko počasneje, podolgovato uho pa poskrbi, da je med šivanjem manj trenja in posledično manj trganja sukanca.
Lastnost: podolgovato uho
Sukanci: metalni

Dvojne igle

Igle so namenjene šivanju dvojnemu šivu. Končni rezultat je podoben iberdeck šivu.
Lastnost: dve igli sta pritrjeni na en bat. Prva številka na škatlici prikazuje razmik igle, druga debelino igle.
Šivanje: dva sukanca napelješ po isti poti, le na koncu gresta vsak v svoje uho šivanke.
Zelo pomembno, dvojne igle so na voljo v stretch, universal, jeans in za vezenje. Za robljenje majic potrebujete stretch dvojno iglo.