fashion-designer

Moda in šivanje

Moda in šivanje

 

Dandanes kreativno oblikovana oblačila izdelujejo in prodajajo kupcem znani modni oblikovalci. Modni oblikovalci sedanje dobe imajo veliko znanja o modnem šivanju. Šivanje je razvrščeno v dve kategoriji:

  1. Krojaško šivanje
  2. Oblikovalsko šivanje

Tako imenovana metoda krojaškega šivanja temelji na spajanju dveh delov z navadnim šivom in zaključnimi šivi, ki se lahko naredijo s tremi nitmi z overlock strojem . Z vidika modnega oblikovalca pa pri šivanju uporabijo tudi modne nevidne/skrite šive, francoski šiv, lažni francoski šiv, cevne šive, uporabljajo tudi overlock stroj s petimi nitmi in tako po navadi poudarjajo estetski videz šivov. Modna oblačila, ki jih kupimo v večjih trgovinah, trgovskih verigah in podobno tako izdelujejo s krojaškim šivanjem.

Dizajnerska oz. oblikovalska modna oblačila so narejena natančno, v dosti primerih za stranko po meri, v butiku npr. se modni oblikovalci zelo osredotočajo tudi na različne tehnike modnega šivanja. Določene zadeve šivajo tudi ročno. Za povečanje cene oblačila so vključeni tudi modni nevidni/skriti šivi.

Oblačila z blagovno znamko imajo visoko ceno in so danes lahko dostopna. Stranke vedno pritegnejo oblikovalske kolekcije oblačil. Po meri narejeno oblačilo modnega oblikovalca se pa po drugi strani popolnoma prilega in izgleda posebno in odlično.

Iz spodnjih opisov lahko jasno ločimo med oblačili, ki so šivana po dveh različnih načinih ter na kaj se vsako posebej osredotoča.

Krojaško šivanje

Oblikovalsko šivanje

1. V oblačilu na notranji strani se vidijo neobdelani robovi tkanine (zaradi slabe in cenejše kakovosti tkanin)

2. Uporaba 2-slojne niti za overlock šiv, 3-slojne niti za splošno šivanje in 4-slojne niti za denim/trši bombaž. Znanje šivanja je dokaj slabo.

3. Zaključni šivi okrog vratu so običajno slabši, imajo neodelane, vidne robove tkanine. Notranji stranski deli obleke imajo običajno navaden overlock šiv s 3 nitmi .

4. Gubanje – zaradi neustreznega ujemanja/izbire igle z nitjo in pomanjkljivega znanja o tkaninah, šivi niso v skladu z zahtevanim standardom.

5. Osredotoča se na proračunsko naravnana in cenejša oblačila za potrebe množic.

6. Manjši pomen ima ročno šivanje. Sodobni šivalni stroj je zelo redek.

7. Pogosto najdemo napake pri šivanju, kot so nabiranje, manjkajoči ali izpuščeni šivi, blago vleče in podobno. Zaradi pomanjkanja znanja, slabših strojev in opreme, ki se običajno uporablja, je rezultat končnih šivov slab.

8. Zastareli šivalni stroji so še vedno v uporabi. Včasih se uporabljajo stroji s slabšim pogonom.

9. Uporabljajo se surovine, kot so platno, različne podloge, niti, igle, gumbi, zadrge in podobno, ki so cenejše in slabše kvalitete.

10. Šivi niso v skladu s standardom.

1. Delo poteka zelo previdno, da bi zadovoljili zahteve strank, z uporabo kakovostnih tkanin.

2. Šivalne sposobnosti in znanje so zelo dobri.

3. Za zaključne šive okrog vratu se vedno uporablja cevni šiv. Včasih se uporabi topljivo medvlogo in se ročno zašije/zarobi.

4. Notranji stranski deli obleke so običajno natačno pošiti/obšiti, ponavadi je uporabljen t.i. francoski šiv, oblikovalci pa za šivanje uporabljajo sofisticirane rokavne stroje.

5. Izbira igel, niti in tkanine za šivanje je hvale vredna. Oblikovalci ciljajo na visoko zahtevne kupce zaradi svojih oblačil po visokih cenah.

6. Večji poudarek je tudi na ročnem šivanju. Vedno se uporabljajo sodobni šivalni stroji.

7. Oblikovalci dajejo večji pomen natančnemu prileganju, oblikovalsko šivanje pa zato povečuje vrednost oblačil.

8. Zaradi uporabe visokokakovostnih sodobnih šivalnih strojev in pripomočkov so zaključni šivi in s tem končni izdelki zelo dobri.

9. Vedno se uporabljajo sodobni šivalni stroji z dobrim motornim pogonom za šivanje večjih količin oblačil.

10. Uporabljajo se surovine, kot so platno, topljive medvloge, razne podloge, niti, igle, gumbi, zadrge in podobno, ki so dražje in visokokakovostne.

11. Trdnost šiva je vedno na visokem nivoju. Šivanje je previdno, natančno, po korakih, da se izognejo napakam pri šivanju.

 

Kupci so postali zelo pozorni na to kakšna oblačila nosijo. Zanima jih kakovost tkanin in trajnost. Na modnem trgu je predstavljenih in v prodaji tudi veliko najnovejših dodatkov. Modni oblikovalci se dobro zavedajo novih dodatkov in okraskov.

Te dodatke uporabljajo tudi v svojih oblačilih, da izboljšajo kakovost svojih izdelkov. Tudi surovine, kot so šivalne niti, šivalne igle, razni gumbi, sponke, zadrge, ramenske blazinice, topljive medvloge, podloge, platno, so najboljše kakovosti. Uporaba kakovostnih surovin bo povečala splošno vrednost oblačila.

Napake pri šivanju, kot so pretrgani šivi, preskočeni šivi, nabiranje šivov, nepravilno poravnani šivi, neravni šivi, zlomljeni gumbi, nepravilna uporaba zadrg, neporavnanih gumbov z gumbnicami, nepravilno robljenje veljajo za glavne napake. Če topljive medvloge ne zlikate do prave stopnje toplote, se po pranju oblačila na vrhu ovratnika pojavijo zračni mehurčki.

Druge pomanjkljivosti pri šivanju, kot je neustrezna barva niti znotraj ali zunaj oblačila med šivanjem, nepravilna dolžina šiva, ki povzroča nepravilno gubanje/nabiranje oblačila, niso sprejemljive. Modni oblikovalci se vedno osredotočajo na oblačila brez napak, ki jih bodo dobavili svojim strankam, saj jim je zadovoljstvo najpomembnejše. Danes modni oblikovalci izdelujejo tako dobro oblikovana, unikatna oblačila, da stranke cenijo njihovo delo in se ponašajo z njimi ob priložnostih in prireditvah.