bagat-3

KAKO IZBRATI ŠIVALNI STROJ?

KAKO IZBRATI ŠIVALNI STROJ?

bagat 3 - 1

Izbira šivalnega stroja še zdaleč ni enostavna. Za razliko od časa naših babic, danes obstaja veliko šivalnih strojev različnih proizvajalcev in v različnih cenovnih razredih. Če torej šele začenjaš s šivanjem, se v tako širokem izboru zlahka izgubiš. Na začetku je dobro vedeti, kaj nameravaš šivati na novem šivalnem stroju in katere materiale boš uporabljal. Nenazadnje moraš določiti, koliko lahko vložiš v nakup novega šivalnega stroja.

1. Osnovna delitev šivalnih strojev

Ločimo klasične šivalne stroje oz. mehanske šivalne stroje in računalniško vodene šivalne stroje. Poznamo pa tudi namenske oz. posebne šivalne stroje,  ki se imenuje overlock, obstaja pa tudi stroj, ki fiksira robove hlač ali rokavov in se imenuje coverlock.

2. Prednosti računalniško vodenih šivalnih strojev

+ Šivanje je praktično, vsi vneseni ukazi so prikazani na elektronskem zaslonu
+ Nekateri stroji imajo avtomatsko napetost niti, obrezovanje niti ali samodejno šivanje
+ Upravljanje stroja z gumbi ali z zaslonom na dotik
+ Nekateri stroji svetujejo, katero šivalno tačko uporabiti za določeno šivanje
+ Na otroška oblačila lahko izvezeš ime ali sliko, po kateri bo otrok prepoznan v vrtcu
+ Obstaja več vrst gumbnic
+ Na nekaterih elektronskih šivalnih strojih lahko šivaš brez pedala, samo pritisneš na gumb in izbereš hitrost šivanja

Bagat Pro Step - 3

3. Prednosti mehanskih šivalnih strojev

+ Poganjajo jih elektrika in pedala, tako kot pri elektronskih strojih
+ Ročno upravljanje s kolesi, vzvodi in drsniki, zato imenovanje mehanski
+ Dovolj so za šivanje osnovnih šivov
+ Odlični za začetniki, enostavni za uporabi, cenovno ugodni

Bagat CIK CAK - 5

4. Prednosti overlock-a

+ Overlock je hiter
+ Brezhibno šivanje elastičnih materialov
+ Tesni šivi, ni ti treba skrbeti, da bi počili, ko se pripogneš
+ Oblačila sešita na overlock, izgledajo bolj profesionalno od tistih, ki so sešita na običajnem šivalnem stroju

– ne moreš vzstaviti (všiti) zadrge, narediti gumbnic.

Overlock je odlična dopolnitev šivalnemu stroju, brez katerega pa žal ne gre!

Husqvarna Viking Amber s100 1 - 7

Overlock šivalni stroj: Kdaj razmisliti o nakupu?

Če nameravaš šivati oblačila je jasno, da res potrebuješ šivalni stroj. Ko pa boš v rokah imel izbran šivalni stroj, se ti bo verjetno zdel prepočasen, motili te bodo grdi šivi, nekateri šivi na prožnih materialih pa lahko celo počijo.

Rešitev je šivalni stroj overlock ali coverlock. Da, šivalni stroji imajo šiv overlock in tačko za overlock šiv, vendar to ni isto kot overlock. Overlock je še ena vrsta šivalnega stroja, vendar v enem koraku obravnava ti uporabne funkcije:

 1. Zašije dva kosa blaga
 2. Obreže odvečno tkanino
 3. Šiv takoj očisti

Poleg tega je overlock neprimerljivo hitrejši (do 1300 šivov/minuto) od šivalnega stroja in je še posebej primeren za fleksibilne materiale, katerih šivi pri raztezanju ne bodo pokali.

Pozor! Česa ne moreš šivati na overlock?

Ne moreš šivati trdnih materialov, kot je usnje,..Prav tako ne moreš šivati gubnic, všiti zadrge,…

5. Prednosti coverlock-a

+ Hitrost
+ Robovi hlač in rokavov izgledajo popolnoma profesionalno, pogosto bolje kot iz trgovine

gritzner coverstyle - 9

Kdaj razmisliti o nakupu coverlock-a?

Pri šivanju oblačil za družino ali prijatelje bo zadostoval overlock. Če pa tvoj hobi preraste v nekaj resnejšega in želiš šivati po naročilu, pa vsekakor izberi coverlock. Coverlock ne naredi nič drugega kakor sešije (popravi) robove rokavov in hlač, vendar na povsem profesionalen način.

6. Kaj pa overlock in coverlock v enem?

Šivalni stroji, ki imajo vgrajen overlock in coverlock se imenujejo kombinirani. Ker ti ni treba imeti dveh strojev, boš prihranil na prostoru. Če je nastavljen šivalni stroj overlock, nenadoma pa želiš delati s coverlockom, bo treba stroj ponovno konfigurirati.

Na žalost čarobni gumb za preklapljanje med overlock in coverlock ne obstaja niti na najdražjih strojih. Sprva ti bo vzelo nekaj minut, vendar to ni nič posebnega. Sčasoma boš postal mojster menjave niti in boš hitreje upravljal stroj.

pfaff coverlock 3 4 - 11

 

7. Druge vrste šivalnih strojev?

Poleg klasičnega šivalnega stroja, overlocka in coverlocka obstajajo še drugi stroji, ki jih boš sčasoma kupil za svojo šivalno delavnico, ker lahko z njimi ustvarjaš čarobne stvari.

Stroj za šivanje in vezenje

S stroji za šivanje in vezenje, lahko šivaš in vezeš. Za vezenje moraš priklopiti vezilno enoto. Delimo jih na enoigelne in večigelne. Enoigelni stroj je počasnejši in primeren za domačo uporabo. Lahko veže tudi večbarvno, vendar moraš vsakič, ko želiš spremeniti barvo, stroj ustaviti in potegniti nit druge barve. Večigelni stroji lahko vežejo v več barvah hkrati. Stroji  za vezenje vključujejo programe v katere umestiš izvezen vzorec in z njim gostoto vboda, naklon vezi in vrsto materiala za vezenje. Osnovni programi so običajno del paketa, če pa načrtuješ bolj kompleksno zasnovo, se ti splača kupiti bolj izpopolnjene programe.

singer legacy se 300 - 13

 

Šivalni stroj za prešivanje (Quilting)

Za patchwork so primerni šivalni stroji, v katere se šivajo kosi blaga. Šivalni stroji za prešivanje so opremljeni z zmogljivim motorjem, ki brez težav prehaja skozi več plasti hkrati. Koristna oprema šivalnih strojev je velika dodatna miza, možnost prekrivanja zib podajalnika, veliko prostora pod ramo in lasersko vodena noga, ki prilagaja hitrost šivanja tako, da je velikost šiva vedno enaka.

pfaff quilt expression 7202 - 15

8. Na kaj biti pozoren pri izbiri klasičnega šivalnega stroja?

Če želiš le tu in tam skrajšati hlače, zakrpati luknjo v trenirki ali zašiti blazinico z dišečimi zelišči, si najbrž ne boš želel stroja z desetinami okrasnimi šivi. Možno pa je tudi, da se boš v šivanje tako zaljubil, da boš že čez pol leta iskal boljši šivalni stroj. Na primer, spoznal boš, da moraš imeti avtomatski vdevalec sukanca, ker ne vidiš igelnega ušesa ali pa si boš zaželel šivanja brez upravljanja z nožnim pedalom. Ni tako težko zašiti lastnih oblačil, kot se na prvi pogled morda zdi. Je pa potrebno malo razmisliti vnaprej.

Šivalni stroj iz kovinskih delov bo zagotovo zdržal dlje, med tem ko strojev s plastičnimi deli, mojstri šivalnih strojev,  verjetno ne bodo želeli niti popravljati. Zunanji material strojev je običajno plastičen, a naj te to ne zavede.

9. Funkcije

Funkcije šivalnih strojev so različne, pri čemer je treba omeniti, da so nekateri popolnoma odlični, saj delo s strojem kar najbolj olajšajo. Po drugi strani pa taki stroji  niso nujno potrebni. Pojdi torej po seznamu najpogostejših funkcij in se odloči, ali so pomembne ali jih je bolje preskočiti na novem šivalnem stroju.

 • Nastavljiva širina in dolžina šiva omogočata šivanje šivov z večjimi in manjšimi vrzeli ali višjimi šivi.
 • Možnost šivanja z dvojno iglo je uporabna, če želiš, da so tvoji izdelki obrnjeni s šivi navzdol, kot da bi jih šivali na odejo.
 • Samodejno podajanje sukanca je hitro in enostavno. To je odlična lastnost, v kateri boste uživali.
 • Obrezovalnik sukanca je odličen pomočnik, saj ti za rezanje sukanca ne bo treba iskati škarij. Preprosto izvlečeš tkanino in nit ter jo odrežeš s strani stroja.
 • Obstaja pa tudi funkcija samodejnega obrezovanja sukanca, kjer stroj po šivanju sam obrezuje sukanec.
 • Rokavnik ti bo prišla prav, če boš  na stroju šival rokave in hlače za otroke ali druge tesne predmete.
 • Zaslon je dober pomočnik za elektronske šivalne stroje. Zahvaljujoč temu boste dobili boljši pregled nad funkcijami, ki so trenutno nameščene na stroju. Na žalost mehanski stroji nimajo zaslona.
 • Možnost šivanja brez nožnega pedala je še posebej primerna za invalide ali starejše uporabnike, ki že imajo težave s pritiskom na stopalko.

10. Dodatna oprema

Ob nakupu novega stroja bo zagotovo imel vsaj eno osnovno tačko, s katerim boš lahko naredil večino šivov.  To sicer ni pravilo, vendar bi morala večina šivalnih strojev poleg osnovne tačke imeti še tačko za šivanje gumbnic in zadrge .

Zato pred nakupom preveri osnovne pripomočke stroja. Če lahko okrasne šive šivaš na šivalnem stroju, bo verjetno imel v dodatkih tudi tačko za vezenje okrasnih šivov. Prav tako so lahko standardna tačka ali tačka za overlock šiv, če ima stroj vgrajeno to funkcijo. In obratno – ko kupuješ tačko za poseben šiv, se prepričaj, ali tvoj stroj res zmore overlock šivanje.

bagat tacka za prostorocno vezenje - 17

Igle za šivalne stroje

Čeprav bo igla v osnovni opremi stroja, jih ne pozabi kupiti več. Igle se prodajajo v različnih variantah, izbor pa je odvisen od materiala, iz katerega šivaš. Standardna igla je najbolj vsestranska, zaradi dejstva, da ima rahlo zaobljeno konico, uporabljaš pa jo lahko na različnih vrstah tkanin, vključno s pleteninami. Toda za pletenine so veliko boljša izbira špic igle Jersey, ki imajo okroglo konico in zahvaljujoč njej prodrejo med vlakna pletenine, ne da bi poškodovali tkanino Raztegljive igle se uporabljajo za posebej prožne materiale, kot so kopalke. Zahvaljujoč njim stroj ne bo izpustil šivov in prerezal materiala. Za debele materiale, kot so denim, kombinezoni in usnje, se uporabljajo posebej utrjene debele jeans igle, ki imajo zelo ostro konico.

Vretence za šivalne stroje

Podobno je s vretencem za spodnje niti. Z novim strojem boste verjetno imeli serijsko tri ali morda štiri. Vendar jih je vedno bolje vedno je bolje imeti več. Če ne nameravaš šivati ??samo z belo in črno nitjo, vam bo prav prišla špulica za vsako barvo niti.

Več špulic kot imaš, bolje je. Čeprav je šivanje čudovit hobi, nastane velika zmešnjava in špulica se zlahka nekam odkotali. Torej, namesto da bi jo iskal pod goro blaga in izrezkov, lahko vzameš drugo. Na koncu se vedno najde kakšna, ki se med končnim čiščenjem izgubi.

Sukanec za šivalne stroje

Sukanec za šivalne stroje se razlikujejo po materialu, debelini, barvi in dolžini.

 • Material: Poliestrske niti so najpogosteje uporabljene in vsestranske. Priljubljene so, ker so bolj odporne proti obrabi kot bombažne niti. Morda je njihova edina pomanjkljivost ta, da niso zasnovane za izpostavljenost visokim temperaturam, zato niso povsem primerne za materiale, ki jih je treba likati pri visokih temperaturah (npr. bombaž, lan, denim ipd.).
 • Debelina niti: izberi debelino niti glede na vrsto tkanine. Debelina niti je označena s številko. Manjše kot je število niti, debelejša je nit in večja kot je številka, tanjša je nit. Pri šivanju na stroju se najpogosteje uporabljajo niti z oznako 100 ali 120. Za šivanje trdnih materialov so bolj primerne niti z oznako 30.
 • Barva sukanca: Vsaka barva sukanca ima svojo oštevilčenje, tako da sukanec vedno kupi v istem odtenku.
 • Dolžina navijanja niti: ta podatek nam pove, koliko metrov niti je v tuljavi.