zascitna_maska

Izdelava domače maske

Izdelava domače maske

Leto 2020 je bilo »odlično« leto za prodajo zaščitnih mask in razkužilnih gelov. Kljub temu, da je jesen že potrkala na naša vrata, nas bodo zaščitne maske očitno spremljale še dolgo časa. Mnogi so že zamenjali medicinske bele ali modre maske za enkratno uporabo za bombažne, ki so namenjeni večkratni uporabi.

zascitna maska - 1

Hvala  🇨🇭 Claudio Schwarz | @purzlbaum s strani Unsplash

Če ste med tistimi, ki še naprej kupujejo navadne maske za enkratno uporabo, je sedaj mogoče prišel čas za nakup ali izdelavo tistih iz blaga.

Bombažne maske imajo kar nekaj prednostni:

  • primerne so za večkratno uporabo (ob rednem pranju)
  • z njimi ne onesnažujemo okolja
  • prihranimo pri nakupu

Kar pa je največji plus – lahko izberemo barve in vzorce, ki so nam všeč in tako nadležno masko spremenimo v modni dodatek.

zascitna maska1 - 3

Hvala Vera Davidova s strani Unsplash

POMEMBNA JE IZBIRA BLAGA

Pred izbiro primerne maske pa ne smemo pozabiti, da nam maska ne služi kot modni dodatek, ampak kot obvezna zaščita pred virusom COVID-19.

Zato je pred izdelavo domače maske najprej potrebno raziskati, kateri materiali so za to najbolj primerni in učinkoviti.

Raziskovalci iz Univerze v Cambridgeu so testirali različne materiale in ugotovili, da je za izdelavo domačih mask najboljša izbira blaga iz bombažnih majic, prevlek za blazino in ostalih bombažnih materialov. Sploh 100% prešiti bombaž je najboljši material zaradi tesne vezave.

V tem vodiču je podrobno razloženo, kako pravilno uporabljati masko in katere so najbolj primerne. Kot trdijo v članku, je najboljše uporabiti zdravo kmečko pamet. Sami lahko izvedete mini test o učinkovitosti blaga in materiala. Podržite masko pod lučjo in poglejte, koliko svetlobe gre skozi. Tanjše kot je blago, slabša je zaščita! Torej, če gre čez tkanino maske manj svetlobe in je blago debelejše, ste bolj zaščiteni.

V tem članku si lahko preberete več o testiranju materialov in izbiri primernega za izdelavo maske. Pomembno je, da nam zagotavlja zaščito in ne ovira našega dihanja, zato je izbira primernega materiala ključnega pomena.

Zapomnite si, da vas nobena maska ne more 100% zaščiti pred morebitno okužbo! Upoštevajte socialno distanco, razkužujte si roke in ne obiskuje mest, kjer je veliko ljudi in je možnost okužbe višja.

Poskrbite za vašo varnost!

IZDELAVA DOMAČE MASKE

Nasveti pred izdelavo

  • Izbira primernega blaga – vzemite si čas in poiščite tisti material, ki vam bo nudil najboljšo zaščito pred virusom! Na spletu je dovolj informacij, da se vsak posameznik ustrezno pozanima o pravilni izbiri za izdelavo domače maske
  • Operite vse materiale z vročo vodo pred šivanjem, da se izognite krčenju materiala po tem, ko je maska izdelana
  • Ne pozabite označiti sprednji in zadnji del maske ali izberite drugačni material – tako vedno veste, katera stran je obrnjena navzven

zascitna maska2 - 5

Hvala Kelly Sikkema s strani Unsplash

Preden se zaženete v izdelavo si lahko na YouTube ogledate odlični video, ki vam bo – sploh začetnikom – pomagal pri izdelavi maske.

zascitna maska3.jpg - 7

Kaj potrebujemo:

  • šivalni stroj
  • pravokotnik iz 100% bombažne prešite tkanine 22cm x 40 cm
  • dve elastike dolžine 16 cm

Navodila za izdelavo

Prepognite tkanino čez desno polovico tako, da se 22 cm robova dotikata in ju sešijte skupaj (na prvi sliki označeno z  8 ½”).

zascitna maska4.jpg - 9

Pazite, da bo šiv enakomeren. Pri tem si lahko pomagate z vodilom na šivalnem stroju ali overlock (opletilnik) stroju.

zascitna maska5.jpg - 11

Obrnite tkanino na desno stran in potisnite šiv vzdolž roba.

zascitna maska6.jpg - 13

Tkanino ponovno prepognite po polovici, tako da ustreza 22 cm robovoma. Pritisnite na pregib, da se bo blago nagubalo in odprite tkanino, da vidite gubo, ki poteka čez polovico.

zascitna maska7.jpg - 15

Vsak končni rob zložite proti gubi na polovici in pritisnite. Ko boste odprli tkanino, boste dobili tri nove gube.

zascitna maska8 - 17

Nato tkanino prepognite vzdolž vsake gube, da nastanejo nove gube in narišite črto en cm od vsake zložene gube.

zascitna maska9.jpg - 19

Pripnite bucike na svoje mesto in to naredite na obeh robovih.

zascitna maska10.jpg - 21

Zašijte robove in pazite, da so nagubani predeli na svojem mestu in pravočasno odstranite bucike. Pri temu delu si lahko pomagate z veliko šivanko z luknjicama na obeh straneh.

zascitna maska11.jpg - 23

Potegnite rep niti skozi šiv in ga odrežite.

zascitna maska12.jpg - 25

Z bucikami pripnite elastiki na zašite robove in na šivalnem stroju izberite cik-cak šiv, da elastiki prišijete na označena mesta.

zascitna maska13.jpg - 27

In vaša domača maska je končana!

zascitna maska14.jpg - 29

OTROŠKE MASKE

zascitna maska15 rotated - 31

Če želite izdelati maske za svoje najmlajše, si lahko prikupne motive prenesete tu – vezilni motivi za šivalno-vezilne stroje Husqvarna Viking ali šivalno-vezilne stroje Pfaff. (Face-Mask-Design-Files (3)).

Na tej spletni strani pa boste našli več vzorcev in natančna navodila za izdelavo otroških mask.

VEČ INFORMACIJ

Na tem blogu si lahko preberete odličen članek, ki ponuja različne nasvete in ideje za šivanje domače maske.

Na YouTube si lahko ogledate kar nekaj videov, ki vam bodo pomagali pri izdelavi domače maske

Eksperimentirajte z različnimi vzorci in barvami, a ne pozabite na prvo mesto postaviti lastne varnosti in skrbno izberite primeren material.