sivanje_za_zacetnice2

Šivanje za začetnice – 1.del

ŠIVANJE ZA ZAČETNICE – 1.DEL

Leto 2020 se bo kmalu poslovilo, večina pa si ga bo najbrž zapomnilo kot »hudičevo« leto. Vse od izbruha virusa COVID-19 se je naše ustavljeno življenje postavilo na glavo in spopadli smo se z novo realnostjo. Zaprle so se šole, ustanove, bari ter nakupovalni centri in naš vsakdan je večinoma potekal za štirimi stenami. Ostanite doma je bilo glavno moto leta, in posledično smo zato imeli več prostega časa, medtem ko smo bili v varnem zavetju doma. Odkrili smo nove hobije, se ukvarjali s telovadbo, se posvečali sebi in družini. Veliko časa pa smo najbrž tudi presedeli na kavču, medtem ko so dnevi kar leteli mimo. Časa za izdelavo domačih projektov je bilo več kot dovolj, od šivanja in pletenja, do izdelave dišečih in naravnih mil ali kuhanja slastnih receptov.

Hvala Olesia Buyar s strani Unsplash

Ali ste eden izmed tistih, ki se že nekaj časa želi naučiti šivati, pa vendar se nikoli ne spravite k delu? Če vam tudi obilica prostega časa ni pomagala, da bi poprijeli za šivanko in vdeli nit, je to morda zato, ker za učenje niste izbrali primernega pristopa. Če sanjarite o tem, da bi izdelovali domače prevleke za blazine, torbice in tunike, morate začeti čisto na začetku in ostati motivirani do konca učnega procesa.

Šivanje je kot kuhanje

če ga želite obvladati, morate začeti z osnovami. Preden boste znali pripraviti odlično nedeljsko kosilo, lahko začnete s peko palačink ali domačega kruha. Ko imate osvojeno začetniško znanje, boste zlahka dosegli višje zastavljene cilje.

Tako je tudi s šivanjem. Potrpežljivo začnimo z osnovami in nadaljujemo počasi, dokler ga ne obvladamo po dolgem in počez. Mnogi žal obupajo prehitro, in to večinoma zato, ker ne uberejo pravilne tehnike učenja. Sploh šivalni stroj je za mnoge začetnike popolna neznanka, kar pomeni, da si moramo vzeti dovolj časa za izbiro pravilnega stroja in za učne ure šivanja. Nekateri si izberejo pretežke izdelke, in obupajo sredi dela, ker žal ne obvladajo šiviljskih tehnik za napredni nivo šivanja. Spet drugi so perfekconisti in začetniški neenakomerni šivi so katastrofa za ljubitelje lepih in ravnih šivanih izdelkov.

A vse to je del učenja – mnogo prakse, grdih šivov in potrpežljivosti. Ko osvojimo prve korake, bomo v šivanju začeli uživati. Predstavljajte si, da lahko sami zašijete darilca za svoje ljubljene ali pa popravite oblačila, ki vam niso všeč. Strgan gumb, nova zadrga in krajšanje kavbojk so le ena izmed mnogih znanj, s katerimi si lahko prihranite obiske pri vaši najljubši šivilji. Svoj dom lahko okrasite s šivanimi blazinami in odejami z vzorci in barvami po vašem okusu.

Hvala Vladimir Proskurovskiy s strani Unsplash

Nikoli ni prepozno, da se naučimo šivanja, če smo le dovolj motivirani za delo in si lahko vzamemo čas za učne urice. Zima prihaja in z njo tudi krajši in hladnejši dnevi, ko se radi vrnemo v topel dom. Skodelica vročega čaja, piškoti in učne ure šivanja ob izbrani glasbi lahko tako hitro postanejo vaše najljubše opravilo ob koncu napornega dneva.

Zapomnite si:

Zdaj, ko smo si nabrali voljo in motivacijo za šivanje, bomo podrobno spoznali osnovni šiviljski pribor, ki ga potrebujete za delo. V 2. delu se bomo pobližje spoznali s šivalnimi stroji.