majda kuzmič radio slovenija

V svetu tekstila že več kot 40 let

V svetu tekstila že več kot 40 let

Danes vam predstavljamo intervju s dolgoletno prof. Majdo Kuzmič, spec.dipl.ing.tekstila, ki je v svetu mode in poučevanja dijakov prisotna že več kot 40 let.

Leta 2016 ste skupaj z dijaki ustvarili največjo božično kapo na svetu:

“Ja res je! Za največjo božično kapo smo porabili več kot 160 m blaga in 890 krpic. Razgrnili smo jo na stavbi Večera, le-ta pa je bila za največjo božično kapo premajhna se nasmeji in nam odgovori”

Slika: največja Božična kapa na svetu

Kako pa vidite šivanje v prihodnosti?

“šivanje se po nekaj letih premora ponovno vrača v modo. To se takoj opazi na veliki ponudbi šivalnih strojev in dodatkov!”

V teh letih ste gotovo spoznali veliko šivalnih strojev in tudi šivalni z njimi?

“Seveda! Šivanje nisem samo poučevala na šoli, tudi sem imela tečaje šivanja na Andragoškem zavodu, Liupki, Bo-ma. Tako sem imela možnost šivanja na različnih strojih.

No če smo že pri šivalni strojih, kateri šivalne stroje pa bi vi priporočali?

“Moram priznati, da sem v vseh teh letih preizkusila in šivala na vseh znanih znamkah šivalnih strojev kakor tudi manj znanih . Moram pa priznati, da ima Pfaff in Husqvarna Viking zelo kvalitetne stroje za primerno ceno, prav tako bi izpostavila šivalne stroje Carina.”

Bi morda izpostavili kateri model?

“Za začetnico je vsekakor bolje, da kupi računalniško voden šivalni stroj saj je upravljanje s samim šivalnim strojem lažje, da ne izgubi takoj volje, ko se ti pri šivanju kaj zatakne.  Priporočala bi Carina Premium ali vsaj Carino Comfort, za tiste kateri lahko za šivalni stroj zapravijo malo več denarja pa serijo Pfaff Ambition ali Husqvarna Viking Opal.”

Kakšni so vaši načrti za prihodnost ali se umikate?

“Vsekakor se bo zelo težko na hitro poslovit od poklica, ki ga opravljam iz srca že celo življenje, tako upam da še bom nekaj časa imela tečaje šivanja, kjer bom lahko moje znanje in izkušnje prenesla na tečajnike.”

Slika: Največja božična kapa pred Večerovo zgradbo na sliki ga. Majda Kuzmič z dijaki

Intervju z ga. Majdo Kuzmič na radio Slovenija:

Mariborčanko Majdo Kuzmič, učiteljico šivanja, poznajo številne hvaležne generacije dijakov in dijakinj

Upokojenka Majda Kuzmič je bila več kot 40 let učiteljica na šoli, ki jo je tudi sami obiskovala. Na Srednji šoli za oblikovanje Maribor je učila šivanje, krojno risanje, vodila je tudi modne revije dijakov in dijakinj. V pokoju je šele slabo leto, poučevanje pa jo še vedno spremlja. Organizira tečaje šivanja, ki so, kot pravi, na nek način terapevtski.

“Pravijo, da se tukaj popolnoma odklopijo, predajo. In potem je še izdelek, ki nastane, kar pa jih še dodatno motivira. Kakšna pravnica v svojem poklicu nima izdelka “za prijet,” kot če šivaš in imaš na koncu izdelek, ki ga primeš.”

Šivanje se je v sodobnosti zelo spremenilo, tudi olajšalo. Brez spleta, kjer so številni posnetki, s katerimi se lahko marsikaj naučimo, skorajda več ne gre. Znanje ter tudi kroji in šivalni stroji so dostopnejši, kot nekoč. Tudi zato je zanimanja za tečaje vedno več, poučevanje pa ji je seveda pisano na kožo.

»Ni tako obvezujoče kot takrat, ko si ti v neki službi, pa to moraš. Zdaj to delam, ker hočem. Velika razlika.«

Poslušajte celoten intervju: https://radioprvi.rtvslo.si/2019/09/storz-158/

Ga. Majda tudi sedaj zelo rada pomaga z nasveti o šivanju, nakupu novega šivalnega stroja in jo lahko srečamo v raznih Facebook skupinah, kjer deli svojo neprecenljivo znanje na mlajšo generacijo šivilj in tistih, katere bi še to rade postale in si tu in tam ustvarile nekaj unikatnega za sebe oz. svojo družino.

Hvala!