imag0068a

Odgovori na tri najbolj zastavljena vprašanja o šivalnih strojih

Odgovori na tri najbolj zastavljena vprašanja o šivalnih strojih

Odgovorili vam bomo na tri verjetno najbolj zastavljena vprašanja o šivalnih strojih in napakah.

Zakaj se mi nabira toliko sukanca pod blagom?

imag0068a - 1

Večina bi pomislila, da so to težave z napetostjo sukanca. A verjetno ne bo ta težava. Najverjetneje je vaša nit preskočila in ni več med napenjalnimi ploščami vašega šivalnega stroja in jo zato nabira na spodnji strani blaga. Vaš napenjalni mehanizem na šivalnem stroju uravnava, koliko niti pride v iglo iz sukanca – nizka napetost, veliko niti in veliko niti pride v iglo; visoka napetost, zelo malo niti pride do igle. Ko pod svojim šivanjem vidite tako veliko sukanca, vas mika misel, da bi morali povečati napetost. S prilagajanjem nastavitev napetosti tega ne boste odpravili. Za natančno nastavitev napetosti mora nit pravilno teči skozi mehanizem.

Rešitev: Odstranite in znova napeljite stroj (če še vam vedno to dela, še 1x napeljite stroj). Devet krat od desetih to reši problem.

Pravilno napeljevanje šivalnega stroja:

Od kod vse te niti, ko končam šivanje?

IMG 0707 - 3

Končali ste s šivanjem, dvignete šivalno tačko in potegnete blago na stran, vendar namesto dveh niti – ene iz igle in ene iz čolnička – imate cel KUP niti, katere so nekako pritrjene na vašo tkanino. To so pravzaprav niti iz nedokončanega šiva in so tam, ker igla vašega šivalnega stroja ni dvignjena na najvišji položaj. Če iglo pustite polovično navzdol (tudi če se zdi, da je do konca), bo zgornja nit iz igle prijela za spodnjo nit in naredila zanko, ki bo postala šiv.

Rešitev: Ko dokončate šiv in odstranite svoje blago, preverite, ali je igla končala  in je v najvišjem položaju ali šele začenja šiv in se premika navzdol. Zato iglo pustite v najvišjem položaju, ko odstranite blago, da ne boste dobili vseh teh dodatne niti. Če že imate kup niti in morate nadaljevati, premaknite ročno kolo za četrt obrata in videli boste, da se ta zanka razreši sama.

Zakaj moj stroj med šivanjem oddaja čuden zvok?

Dull Needle Close Up - 5

To bi bil zvok tope igle, ki se prebija skozi tkanino, kot pest skozi opečno steno. Ostre igle prebadajo tkanino, kroglice pa potisnejo vlakna vstran. Topa, preveč uporabljena igla se bo brutalno prebila skozi vašo tkanino in jo na poti poškodovala. Nove igle ne oddajajo zvokov. Mislite, da ni pomembno, kako dolgo se uporablja igla? Imate v šivalni sobi mikroskop? Oglejte si rabljeno iglo na levi strani. Z vsakim povečanjem lahko vidite ne samo topo točko, ampak si oglejte črtice in tisti VELIKI zarez na konici igle.

Rešitev: Iglo šivalnega stroja zamenjajte vsakih 8-10 ur šivanja (kar približno pomeni novo iglo za vsak večji šivalni projekt ali novo iglo na vsaka 2-3 manjša projekta). To se morda sliši veliko – in to je skoraj zagotovo pogosteje, kot ste menjali iglo – toda pri približno nekaj deset centov po igli je nova igla veliko cenejša od jeze, katero imate s obrabljeno in topo iglo. Seveda svetujemo tudi, da izberete pravo iglo glede na blago katerega šivate (primer: če šivate jeans – izberite iglo za jeans, če šivate raztegljive materiale – izberete stretch ali jersey iglo, če šivate usnje – iglo za usnje,…)