meter

ŠIVANJE ZA ZAČETNIKE – 3.DEL

ŠIVANJE ZA ZAČETNIKE – 3.DEL

V prejšnjem delu smo se spoznali s šivalnim stroji, glavnim a vendar ne edinimi pripomočkom, ki ga potrebuje vsako nadobudno šivalno gospodinjstvo. Preden pa se zaženete v svoj prvi projekt, si v nadaljevanju preberite, kaj vse še potrebujete za nemoten potek šivanja.

Preden začnete sestavljati svoj šivalni nakupovalni listek, si oglejte svoj šivalni stroj in njegove pripomočke ter dodatke. Mnogi med njimi že vsebujejo dodatke, tako da jih ne boste po nepotrebnem kupovali dvakrat. Ne pustite, da bi vas poplava izdelkov in dodatkov za šivanje prestrašila. Na trgu je ogromno izdelkov, vse od merilnih trakov, šivalnih nogic do vretenc, da boste najbrž pomislili, da jih je bolje kupiti preveč kot premalo. Poleg tega pa sploh še niste začeli razmišljati o nakupu blaga!

Popolnega šiviljskega pribora ne morete kupiti in sestaviti v enem dnevu. Če ste začetnik šivanja se morate zavedati, da boste šele čez ure prakse, šivanja ter vezenja, spoznavali različne pripomočke ter njihovo uporabo. Vsaka izkušena šivilja ima svoje izbrane dodatke in šivalni pribor, prilagojenem njenim potrebam.

Na začetku potrebujete samo par osnovnih pripomočkov, katere boste potem dopolnjevali.

KVALITETNE ŠKARJE ZA BLAGO

Večina začetnikov si – ko sestavlja svoj prvi šiviljski pribor – domišlja, da lahko za svoje projekte uporabijo kar navadne kuhinjske škarje. Kaj bi si mislili, če bi vaša frizerka za krajšanje vaših konic namesto frizerskih škarij ven vzela navadne, ki jih uporablja doma? Najbrž bi skočili iz stola in se tja ne bi več vrnili.

skarje 1 - 1

Škarje za vezenje iz naše trgovine

Za šivanje potrebujete par odličnih in kvalitetnih škarij, ki bodo z lahkoto drsele čez blago. Najdite najboljši par, ki si ga lahko privoščite – če boste škarje uporabljali pravilno, jih ne boste zamenjali hitro. Torej, kupujete dolgoročno in izbira naj bo temu primerna.

Glavno pravilo uporabe škarij za šivanje – uporabljajte jih samo za šivanje in ničesar drugega! Če boste kdaj založili kuhinjske in namesto njih uporabili šiviljske, potem naj kar postanejo vaše nove gospodinjske škarje. Enkrat, ko uporabite šiviljske škarje za rezanje česarkoli drugega razen blaga, kot je papir, plastik ali karton, te škarje žal nikoli več ne bodo enostavno tekle čez blago.

Poleg škarij za šivanje potrebujete tudi posebne škarje samo za vezenje. V naši trgovini lahko izberete med bogato ponudbo škarij, ki vam bodo pomagale pri vaših projektih.

MERILNI TRAK

Kako lahko prepoznamo izkušeno šiviljo? V torbici vedno nosi dodaten šiviljski trak, ker nikoli ne ve, kdaj ga bo potrebovala. Merjenje tkanine je eno izmed najpomembnejših stvar, ki jih morate narediti preden začnete šivati. Boljše je, da blago izmerite dvakrat in se prepričate da končni izdelek ne bo prevelik ali premajhen zaradi slabe priprave in merjenja.

meter - 3

Krojaški meter iz naše trgovine

NOŽEK ZA PARANJE

Rezalnik niti je obvezen del pribora in kmalu bo postal vaš najboljši prijatelj, ki vas bo vedno reševal iz šiviljskih težav. Verjemite, več kot boste šivali, več ga boste potrebovali! Uporabite ga lahko za popravljanje napak, če ste recimo zašili konec hlačnic skupaj ali pa za odstranjevanje malih koškov niti, ki gledajo ven in vas živcirajo.

paralica - 5

Nožek medium iz naše ponudbe

Ne samo, da vam bo pomagal pri odstranjevanju nepravilno zašitih šivov, uporabili ga boste za rezanje lukenj na gumbih, raztrganje zadrg ter snemanje gumbov iz oblačil, ki jih želite shraniti.

BUCIKE

Bucike so odličen pripomoček, sploh za neizkušene začetnike, ker vam bodo pomagale označevati ujemanje šivov in zarez ter poskrbele, da bo vaš šiv boljši in bolj raven. Priporočamo uporabo bucik z barvnimi plastičnimi kapicami na glavi – delo z njimi je lažje, poleg tega pa so tudi bolj vidne. Če vam padejo na tla, jih boste hitreje opazili in varno shranili, preden se komu zapičijo v podplat, ko nič hudega sluteč hodi okoli vašega šiviljskega kotička.

bucike - 7

Bucike iz naše trgovine

Namig Blazinice za bucike iz blaga so odlična in prikupna ideja za shranjevanje bucik, v zadnjem času pa več uporablja magnetno držalo za bucike. Izkušene šivilje prisegajo nanje, saj so veliko bolj efektivna za shranjevanje. Magnetno držalo drži bucike in nikakor jih ne boste izgubili, saj so trdno pripete na držalo. Odlična inovativna ideja, sploh za tiste, ki imajo navado izgubljati bucike ali pa veliko prenašajo ali premikajo svoj šivalni pribor.

DODATNE IGLE IN VRETENCA ZA ŠIVALNI STROJ

Sploh začetniki v šivanju bi doma vedno morali imeti dodatne pakete igel. Med učenjem šivanja se kaj hitro zgodi, da se igle zlomijo, zaradi prehitrega šivanja, napačne napetosti, neprimerno vstavljenem sukancu ali drugih nesreč, ki se pripetijo začetniku. Brez skrbi, to je vse del učnega procesa, a boljše je, da ste vedno pripravljeni in se založite z dodatnimi iglami za vaš šivalni stroj. V naši spletni trgovini imamo bogato izbiro igel.

igle - 9

Enako velja tudi za vretenca, ki jih boste vedno potrebovali. Boljše jih je kupiti na zalogo tako, da jih imate doma vedno na dosegu roke. Pobrskajte po naši spletni trgovini in izberite svoja dodatna vretenca.

NamigKupite tudi dodatne igle za ročno šivanje. Kljub temu, da boste večino časa šivali na šivalni stroj, jih boste morda potrebovali za šivanje gumbov, robov ali lepljenje oblog.

VDEVALEC NITI

Poleg nožka za paranje bo tudi vdevalec niti postal vaš najboljši prijatelj, ker je pomemben dodatek vsakega osnovnega šiviljskega pribora! Ne bom več potrebno izgubljati živcev, ko boste že najmanj desetkrat neuspešno poskusili napeljati nit skozi ušesce igle.

PRALNI MARKERJI ZA BLAGO

Pralne markerje za blago boste potrebovali za označevanje tkanine, ker boste nanjo morali označiti zareze, puščice in pike. Najboljše je, da za označevanje izberite pisala, ki se sperejo z vodo, da ne uničite blaga. Pravilno označevanje vam bo zagotovilo odličen in pravilen končni izdelek.

SUKANCI

Glavno vodilo pri izbiranju sukancev za vaš šivalni pribor je, da ne izberete najcenejših.

Ja, res je, da so sukanci potrošna roba, ki se hitro porabijo, a vendar je pomembna izbira kvalitetnih! Poceni sukanci slabe kakovosti vam lahko povzročijo ogromno težav pri šivanju, vse od raztrganja šivov do nepravilne napetosti šivalnega stroja ali poloma igle.

Izbrane barve so odvisne od vašega okusa in bodočih projektov, a vsak šivalni pribor potrebuje več sukancev bele, črne, sive in bež barve.

Ko pride do sestave sukanca, je vedno boljše uporabiti poliester kot pa 100% bombaž, ker se ta hitreje zlomi. Za pomoč se vedno lahko obrnete na prodajalca, ki vam bo pomagal izbrati primerne sukance za vaš projekt.

Izbira pravilnih sukancev je kot izbira pravilnih temeljev za gradnjo hiše. Kaj vam pomaga čudovit končni izdelek, če je zašit z neprimernimi in nekvalitetnimi šivi, ki bodo razpadli po enem pranju?

sukanci - 11

Bogata izbira različnih sukancev iz naše trgovine

Ko imate vse potrebne pripomočke je čas, da izberete pravo blago in začnete s svojim prvim projektom! V naši spletni trgovini smo vam vedno na voljo za različna vprašanja ali pomoč pri nakupu.