okraski

Praznični okraski

Praznični okraski

Če sodite med tiste, ki obožujejo okraševanje stanovanja, je naslednji projekt kot nalašč za vas. Sami lahko izdelate praznične okraske in popestrite svoj dom ali pa jih uporabite za okraševanje božične smrekice. Za izdelavo ne potrebujte veliko blaga in dodatnih pripomočkov. Po želji se lahko igrate s kombiniranjem različnih barv in vzorcev ter izdelate unikatne okraske, ki bodo polepšali vaš dom. Podarite jih lahko tudi za božično ali novoletno darilo in razveselite svoje ljubljene.

okraski - 1

OTREBUJETE:

DODATNO:

Kristali ali kroglice za dodatno okraševanje okraska

PRIPRAVA:

Iz tkanine A: Odrežite dva kosa blaga za okrasne šive 10cm x 15 cm

Iz tkanine B: Izrežite dva kosa blaga kontrastne barve 10cm x 15 cm

Iz tkanine C: Iz stabilizatorja izrežite 4 kose 10cm x 15 cm

Glede na težo blaga, uporabite stabilizator, da dodate telo in stabilnost tkanini.

DEKORATIVNO ŠIVANJE:

 1. Navijte stroj s sukancem debilene 40 za vezenje, ki dopolnjuje barvo blaga. Uporabite običajni šivalni sukanec za vretence, ki se ujema z barvo blaga.
 2. Izberite med različnimi okrasnimi šivi na vašem stroju. Pripnite šivalno nogico, priporočljivo za vaš stroj ali uporabite tačko za prostoročno vezenje.
 3. Okrasite 2 kosa blaga tako, da prišijete okrasni šiv po sredini tkanine. Ponovite isti šiv ali pa zašijte različne šive.
 4. Po končanem šivanju blago hitro pritisnite.
 5. Položite predlogo venčnih listov na okrašeno blago in na prazno blago ter izrežite obliko cvetnih listov, tako da imate štiri koščke cvetnih listov.
 6. Na stroj pripnite ¼” nogico za prešivanje. Uporabite ¼ ” za dodatke za šiv in šivajte tri cvetne liste desne strani skupaj ter pri tem izmenjujte blago.
 7. Pred šivanjem četrtega cvetnega lista, vzemite in prepognite vrvico na polovico in jo položite na sredino 3 prišitih cvetnih listov, tako da konci vrvic segajo približno 1.3 cm čez zgornji rob vrha ali konice cvetnih listov. Postavite četrti cvetni list na mesto in prvo zašijte kratke šive čez vrh/ konico cvetnih listov, zato da ujamete vrvico.8.
 8. Še naprej šivajte ob strani in se ustavite na sredini, da pustite odprtino, kjer boste obrnili desno stran okraska ven. Nato zašijte kratek 1.3 cm šiv od spodaj navzgor, da na spodnjem koničnem robu ujamete vse štiri cvetne liste.
 9. Obrnite desno stran okraska ven. S prsti potisnite in oblikujte mehke krivulje oblike cvetnih listov. Po želji rahlo pritisnite rob šiva. Napolnite okrasek z vato in zašijte odprtino.

NASVETI:

 • Glede na težo tkanine dodajte dodatno podlogo na blago, tako da nanesete stabilizator. To pomaga pri raztezanju tkanine zaradi krivulje reza, obenem pa dodaja tudi stabilizacijo dekorativnim šivom.
 • Na odpadnemu kosu blaga preizkusite šivanje različnih kombinacij šivov in niti. To je priložnost, da se zabavate ob igranju z vsemi okrasnimi šivi na vašem šivalnem stroju. Ne pozabite, da lahko videz šiva spremenite s povečanjem in zmanjšanjem dolžine in širine šiva.
 • Če želite popestriti okraske, jim lahko dodate tudi kroglice ali kristale.

okraski1 - 3