sivanje-jeansa

Pet osnovnih stvari za šivanje jeansa

Pet osnovnih stvari za šivanje jeansa

Med vsemi različnimi materiali, s katerimi ljudje šivajo, se zdi, da je jeans eden tistih, ki vzbuja kar malo strahu. Zakaj? Ker je debela tkanina in je zato učenje šivanja jeansa lahko malce zastrašujoče.

Stvar je v tem, da je učenje šivanja iz jeansa veliko lažje, kot se ljudje zavedajo, zato lahko opravite nalogo z enakim navdušenjem kot pri vseh drugih tkaninah v svoji šivalnici.
Še več, ko se navadite delati z jeansom, se boste spraševali, zakaj ste zaradi tega sploh kdaj skrbeli.

Delo z jeansom v marsičem ni težje kot s katero koli drugo tkanino, s katero ste delali v preteklosti.
Zaradi svoje debeline je le nekoliko drugače. Kljub temu, če želite izvedeti več o delu z jeansom, je spodaj pet nasvetov, ki jih morate upoštevati, preden začnete.

1. Izberite pravilne škarje

Skarje finny set - 1

V redu, to je očitno, vendar se ponavlja. Če boste delali s tkanino, debelo kot denim (jeans), boste potrebovali izjemno ostre škarje. To pomeni, da če imate naokoli šivalne škarje, ki niso tako ostre, kot bi bile, jih boste morali odložiti na stran, kadar šivate jeansa. Prepričajte se, da so škarje, ki jih uporabljate, vedno zelo ostre.

2. Izberite prave šivalne igle za šivanje jeansa

Schmetz jeans 90 100 110 - 3

Za debele tkanine so potrebne igle, ki se lahko prebijejo skozi debelino, zato z denim ne smete uporabljati tankih ali drobnih igel. Obstajajo igle, izdelane posebej za delo z jeansom, po želji pa lahko izbirate med več velikostmi.  Vse igle, ne glede na tkanino, morajo biti vedno usklajene z debelino tkanine, ki jo šivate (debelejši jeans bolj debela igla za jeans in obratno tanjši jeans tanjša igla). Ne pozabite, da je debela tkanina enaka debelim iglam. V nasprotnem primeru se bodo igle zlomile.

3. Izbira pravilnega sukanca za šivanje jeansa

ackermann jeans sukanci mix 6x150m 2 - 5

Za delo z jeansom je dobro uporabiti posebne sukance za jeans. Seveda lahko uporabite tudi univerzalne sukance, a mora biti sukanec dovolj debel in trpežen. Nekaterim šivalnim strojem posebni sukanci za jeans delajo težave, zato je dobro izbrati tudi stroj, ki je kos tej nalogi, kot so šivalni stroji BAGAT. 

Pri univerzalnih debelih sukancih je potrebna še previdnost, saj se radi trgajo, zato je bolje uporabiti posebne sukance za jeans, ki je ojačano pleten in ima debelejši videz, vendar je tudi bolj gladek in je bolj primeren za kavbojke in ostale izdelke iz jeansa.

4.  Vedno si vzemite čas in začnite počasi

To je še en trenutek, a kljub temu pomemben. Če si vzamete čas in šivate počasi, dokler se ne navadite se vam nit ne bo trgala in tudi ne boste rabili kasneje parati, saj boste imeli lepe in pravilne šive.

5. Pripomoček za šivanje debelih materialov

Pri šivanju debelejših materialov ali več plasti jeansa je dobro uporabiti pripomoček za šivanje jeansa, kateri vam izravna šivalno tačko in stroj lažje sešije zelo debele dele jeans-a.

Učenje šivanja jeansa: dodatni nasveti za še lažje šivanje

Ko delate z zahtevno tkanino, kot je denim, je treba vsak korak šivalnega procesa narediti prav. Če ne, bi lahko bil celoten projekt uničen. Spodaj so dodatni praktični nasveti, ki lahko olajšajo delo z denimom/jeansom.

  • Uporabite precej dolgo dolžino šiva. Ko uporabljate standardno težko tkanino, kot je denim, boste morda želeli podaljšati šive na približno 3 mm.
  • Vedno zaključite/zatrdite šive. Jeans se lahko raztrga, zato je zaključek/zatrjevanje šivov ključnega pomena.
  • Pri likanju jeansa je pomembna pravilna temperatura, katera mora biti visoka in vedno uporabljate paro.
  • Učenje šivanja jeansa na več načinov ni tako različno kot delo na drugih vrstah tkanin. Ker pa je tako debel, potrebujete prave igle, niti itd.

V povzetku

Ko šivate jeans, morate le upoštevati določena pravila in nasvete, in vse bo kot boste želeli.
Seveda bo potrebno tudi malo vaje, zato ne pričakujte popolnosti pri prvem poskusu. Kljub temu večina ljudi ugotovi, da s primernimi orodji in priborom delo z jeansom ni tako drugačno, kot delo z drugimi vrstami tkanin. Šivi so za večino šivilj največji izziv, a tudi šivi bodo lepi in pravilni, ko se naučite osnov in z njimi nadaljujete delo.