servis-sivalnega-stroja

Vzdrževanje šivalnega stroja

Vzdrževanje šivalnega stroja

Kako lahko torej sami na preprost način poskrbite, da bo vaš šivalni stroj še dolgo v vrhunskem stanju in pripravljen na uporabo, tako, kot prvi dan, ko ste ga prinesli iz trgovine oziroma dobili po pošti?

Preprosto – namesto, da čakate, da se vaš šivalni stroj obrabi do te mere, da potrebuje popravilo ali zamenjavo, z nekaj potezami, ki vam ne bodo vzele veliko časa in ne bodo zahtevale veliko truda, poskrbite, da do resnejših težav sploh ne bo prihajalo.

Šivalni stroj vedno pokrijte. Zraven nekaterih šivalnih strojev se dobi tudi pregrinjalo, s katerim po uporabi pogrnete šivalni stroj. To prepreči, da bi se stroj prašil, kar bi lahko negativno vplivalo na njegovo delovanje.

Očistite prah. Če se prah na šivalnem stroju vseeno nabere, ga pred uporabo obrišite – uporabite nežen čopič za ličenje, ki naj bo namenjen le odstranjevanju prahu s šivalnega stroja. Odprite tudi prostor, kjer je čolniček, in očistite notranjost šivalnega stroja. A pazite, da ne boste uporabili čopiča, ki mu rade izpadajo ščetine, saj te niso za šivalni stroj prav nič boljše kot prah.

Uporabite zrak v spreju, kateri bo izpihal še tako nedostopne kote pri vašem šivalnem stroju.

Mucke se lahko v šivalnem stroju naberejo zaradi slabega sukanca in blaga, ki je nagnjeno k muckanju. A niso za nabiranje muck enako dovzetni vsi šivalni stroji. Overlock funkcija, čeprav pomeni pravi blagoslov za potrebe zarobljanja oblačil, lahko stroj izpostavi večjim tveganjem. Posebej pri strojih, ki ob robljenju odrežejo odvečno blago, se to zna nabirati v spodnjem prostoru šivalnega stroja. Večje kose blaga in sukanca poberite ven kar z roko (seveda pazite, da je šivalni stroj pri tem izklopljen!), ostalo pa odstranite tako, da stroj spihate z manjšim kompresorjem.

Uporabite kakovosten sukanec.

Kot že omenjeno, starejši sukanec ali sukanec slabše kakovosti lahko povzroči nabiranje muck v šivalnem stroju, kar lahko pripelje do neenakomernega šivanja in grdih šivov, konec koncev pa lahko pripomore tudi k hitrejši obrabi šivalnega stroja.

Sukanec, ki je že star oziroma ni najboljše kakovosti, se namreč rad cefra, pri tem pa mucke in koščki sukanca ostanejo v stroju in ga »mašijo«. A sukancev, ki se vam ne zdijo dovolj kakovostni, da bi jih uporabljali pri šivanju na šivalni stroj, ni treba vreči v koš. Uporabite jih za ročno šivanje na kosih, kjer sukanec ne bo nenehno pod pritiskom. Tako ga recimo raje ne uporabite, da bi prišili odpadel gumb nazaj na plašč, povsem dobro pa se bo obnesel pri šivanju gumbov na srajčkah ali na primer šivanju okrasnih prsnih žepkov na majice. Z njim lahko kaj izvezete ali zašijete majhno luknjico, ki ni nastala na kritičnih točkah – ne priporočamo, da ga uporabljate za krpanje tkanin, ki so se strgale po šivih, lahko pa na primer zašijete luknjico, ki ste jo ponesreči naredili s cigareto.

Redno menjajte igle.

Neprimerna igla lahko podaljša čas, ki ga boste presedeli za šivalnim strojem. Verjamemo sicer, da vam bodo šivalni stroji ki jih lahko dobite v spletni trgovini www.sivalni-stroji.si, prinesli veliko veselja, vendar bo igla, ki je topa ali ni primerna za vrsto blaga, ki jo želite šivati, naredila več škode kot koristi.

Strokovnjaki pravijo, da se igle na šivalnem stroju obrabljajo izredno hitro, zato jih je potrebno menjavati vsaj na osem, če ne že kar na štiri ure, obvezno pa po dokončanem projektu. Iglo zamenjamo z novo, ostro.

Uporabljajte iglo, primerno za vrsto blaga, ki ga šivate. Še na nekaj moramo biti pozorni, ko pred šivanjem na šivalni stroj izbiramo igle. Igla za šivanje džersija je, na primer, drugačna od tiste, s katero šivamo usnje, obe pa sta drugačni od tretje, ki jo uporabljamo za šivanje pletenin. Neprimerna igla se hitreje skrha ali celo zlomi, zato bo (s skrhano iglo oziroma zaradi zamenjave le te) čas šivanja na vašem šivalnem stroju daljši.

Sivalni stroji

Vzdrževanje šivalnega stroja.

Zgoraj in spodaj uporabite isti sukanec.

Neupoštevanje tega nasveta sicer ne bo škodilo vašemu šivalnemu stroju (razen v primeru trganja sukanca, ki ga – in kako odpraviti posledice tega problema – omenjamo zgoraj), bo pa konkretno načelo vaše živce in v vas morda popolnoma ubilo željo po šivanju na šivalni stroj.

Napetost tako zgornjega kot spodnjega sukanca lahko regulirate z nastavitvami in nastavitev, ki je idealna za eno vrsto sukanca, bo morda drugi sukanec popolnoma scefrala ali pa po sukanec povsem ohlapen in tako, kar se napetosti tiče, popolnoma neuporaben za šivanje. Če zgoraj in spodaj uporabite isti sukanec (lahko je, seveda, različnih barv, če si želite barvne pestrosti, le da je enake debeline in iz enakega materiala), boste napetost lažje regulirali, sukanec se vam ne bo trgal, manj možnosti pa je tudi za nastajanje nadležnih vozlov in ta nastanek grdih, neenakomernih šivov.

Očistite šivalni stroj vsakič po uporabi.

Četudi skrbite, da so vaši novi šivalni stroji vestno prekriti s pregrinjalom, da se ne prašijo, in četudi ste svojega ravno predvčerajšnjim dodobra spihali s kompresorjem, je priporočljivo, da šivalni stroj po uporabi vsakokrat očistite vsaj s čopičem. Tako boste odstranili večje mucke oziroma koščke sukanca, ki so se nabrali na in v stroju.

www.sivalni-stroji.si – vzdrževanje šivalnega stroja