sivanje-s-sivalnim-strojem

Šivanje s šivalnim strojem

Šivanje s šivalnim strojem

Seveda za šivanje potrebujemo:

– šivalni stroj s priborom (pride zraven)
– dva sukanca različnih živahnih barv (npr. rdeča in zelena)
– kos odvečnega blaga (najbolje da ni raztegljivo), npr. bombažne rjuhe
– škarje
– bucike
Na youtubu je kar nekaj dobrih videov, ki so namenjeni popolnim začetnikom. Problem je v tem, ker je ogromno različnih vrst šivalnih strojev in vsak je malo drugačen, marsikdo ima doma še star jugoslovanski šivalni stroj-
Najprej moramo šivalni stroj vključiti v elektriko, nato pa moramo ugotoviti, kako sukanec naviti na vretence – kolešček (ang. bobbin) in kako vpeljati sukanec (ang. thread) v iglo na šivalnem stroju. Na šivalnem stroju je oboje narisano, pomagamo si lahko z navodili, če jih imamo. Če je šivalni stroj novejši, lahko poskusimo na internetu najti naš model in morda tudi kakšen posnetek.

No za vas smo poiskali nekaj dobrih youtube filmčkov, da vam zadevo malo olajšamo.

Kako vpeljemo sukanec v iglo:
Kako vpeljemo spodnji sukanec v vretence:
Vstavljanje sukanca v čolniček:
Sedaj, ko smo pripravili šivalni stroj, lahko začnemo šivati na koščku starega blaga, ki ga bomo imeli za vajo. Preden začnemo, pa si zapomnimo, da mora biti igla pred vstavljanjem sukanca ali blaga, preden zamenjamo vrsto šiva ali preden blago potegnemo izpod šivalnega stroja, vedno dvignjena. Dvignemo jo lahko s koleščkom na desni strani šivalnega stroja, ki ga sukamo proti sebi, dokler igla ni v dvignjenem položaju ali pri računalniško vodenimi šivalnimi stroji gumb za pozicijo igle (gor/dol).

Preden začnemo šivati:

  • moramo tačko spustiti dol, da se bo dotikala blaga. Če na to pozabimo, bo igla sicer vbadala v blago, vendar šivala ne bo.Poskusimo z ravnim šivom: na šivalnem stroju poiščimo, kje ravni šiv nastavimo, blago vstavimo pod tačko, jo spustimo, nato pa počasi pritisnemo na stopalko.

 

  • blago držimo z levo roko, z desno ga usmerjamo.Na stroju poiščimo gumb, s pomočjo katerega bomo šivali nazaj. Ko začnemo šiv, ga moramo namreč zatrditi, da se ne razpara. To naredimo na začetku in na koncu šiva, tako da najprej naredimo nekaj šivov naprej, nato nekaj šivov nazaj, nato pa šivamo naprej.