sivanje_1

ŠIVANJE ZA ZAČETNIKE – 5.DEL

Šivanje za začetnike – 5.del

V prejšnjih delih smo se spoznali z vsemi šiviljskimi potrebščinami, ki jih potrebujte, da lahko začnete svojo šiviljsko popotovanje. Preden boste pripravljeni, da zašijete svoj prvi projekt, pa se pobližje spoznajte z vašim šivalnim strojem.

Če ste popolni začetnik ali pa ste do sedaj šivali le ročno, brez uporabe stroja, je lahko vaš prvi šivalni stroj za vas popolna neznanka. Ne le to – s svojimi funkcijami, nastavitvami ter različnimi šivalnimi nogicami, iglami ter zbirko šivov za vsako priložnost – vas lahko popolnoma prestraši. Poleg učenja šivanja se morate tako naučiti tudi uporabe stroja in ga predhodno pripraviti za vsak projekt. Napeljevanje zgornje niti in vretenca, tuljave in dvojne igle, ni čudno, da ne veste, kje bi začeli!

sivanje 1 -

Kot pri vsaki drugi stvari, ki se jo moramo naučiti, je najboljše začeti z osnovami.

Ne razmišljajte o šivalni nogici za gumbnice, okrasnih šivih in vzvratnem šivanju – začnite na začetku.

Prve ure šivanja so namenjene spoznavanju vašega šivalnega stroja, ki bo kmalu postal vaš nepogrešljiv pripomoček za bodoče ustvarjanje. Zato si vzemite čas, pripravite vaš najljubši napitek in se poglobite v navodila za uporabo, ki ste jih dobili ob nakupu šivalnega stroja.

Potem pa potrebujete samo voljo za učenje in predvsem prakso, da se boste naučili opravljati z vašo šiviljsko napravo. Pri tem si lahko pomagate z nešteto YouTube videi, ki vam bodo korak za korak pomagali pri navijanju vretenc ali napeljevanju niti. Zapomnite pa si, da ima vsaka znamka in model stroja različne funkcije, nastavitve in gumbe, zato si vedno pomagajte tudi z navodili za uporabo!

Najboljše je, da se počasi, s pomočjo navodil in videov spoznavate z vašim strojem. Če imate doma šivalni stroj brez računalnika, potem je najboljše, da začnete po naslednjem postopku:

 • Poiščite gumb za vklop in izklop stroja
 • Povežite napajalni kabel in nožno stopalko, katero položite na tla, kjer jo boste z lahkoto ter brez problema dosegli
 • Na strani stroja se nahaja tudi ročno kolo, s katerim boste premikali iglo gor in dol
 • Oglejte si gumbe na stroju. Glede na to, da se modeli med seboj razlikujejo, ima tako tudi vaš model različne gumbe s katerimi opravljate funkcije, kot so izbira šiva (ravni, cik-cak, elastični, itd.) ter dolžina šiva (skupaj, narazen, dolgi, kratki, itd.)
 • Našli boste tudi gumb, s katerim prilagodite napetost šivalne nogice
 • Šivalno nogico – kovinski del vašega stroja – znižate za šivanje in nato dvignete, ko odstranite blago
 • Na vrhu stroja se nahaja tudi stikalo za širino šiva
 • Oglejte si še druge funkcije vašega stroja, ki se razlikujejo od modela do modela. V veliko pomoč vam bodo navodila za uporabo, ki vsebujejo informacije o vseh delih in nastavitvah. Pri učenju za delo z vašim strojem si lahko pomagate tudi s spletno stranjo blagovne znamke stroja.

sivanje 2 -

Ko ste postali že bolj samozavestni in že poznate gumbe ter nastavitve, se boste morali naučiti naviti vaše vretence in ga tudi pravilno vstaviti.

Ko boste to obvladali, sledi učenje napeljevanja niti vašega stroja.

Glede na model postopek ponavadi poteka tako, da sukanec postavite na tuljavo s pokrovčkom na vrhu in nato nit večkrat napeljete skozi različne zanke in kotičke, dokler ne končate pri napeljevanju niti skozi iglo.

Morda pa imate doma novejši model šivalnega stroja z računalnikom. Glavna razlika, ki ga loči od zgoraj omenjenega, je ponavadi zaslon na dotik. Svoje izbire lahko tako potrjujete s pritiskom gumbov na zaslonu. Večina računalniških modelov ima tudi avtomatični vdevalec niti, kar vam bo (sploh začetnikom) olajšalo delo in učrenje napeljevanja niti.

Ne glede na to, ali uporabljate novejše ali starejše modele šivalnih strojev, je pomembno, da se naučite obvladati njegove funkcije, tako da lahko čim hitreje začnete z vašimi domačimi projekti. Poleg tega pa je stroj tudi vaš najpomembnejši pripomoček, tako da je pomembno, da veste, kaj vse zmore.

Če ste se že oborožili s šiviljskim priborom in ste se že spoprijatelji z vašim strojem, ste najbrž neučakani, da končno začnete s pravimi šivalnimi uricami. Šivanja se lahko priučite na različne načine:

 • Za pomoč prosite nekoga bližnjega, morda družinskega člana ali prijatelja, ki že ima izkušnje s šivanjem. Ta vas lahko popelje skozi prve začetniške vaje in zagate ter vam olajša delo in učenje.
 • Lahko pa si ogledate tudi bogato zbirko YouTube videov in izberete svojo najljubšo učiteljico, ki vas bo popeljala preko osnovnih in težjih šivalnih postopkov.
 • Ali pa se udeležite šivalnega tečaja.

Odlična ideja je, da skombinirate vse tri tehnike učenja, če se le da. Tako boste imeli na voljo strokovno in prijateljsko pomoč, v prostem času pa boste to znanje doma sami še poglabljali s pomočjo videov.

Najpomembnejše pa je, da si zapomnite – tako kot pri učenju vsake nove stvari – da so začetki večinoma težki. Ne obupajte ob prvih zagatah ali monotonih postopkih, ampak se korak za korak počasi učite šivati.

Vsaka izjemna šivilja ima za sabo ure in ure vaje in praske ter na tisoče, tudi ponesrečenih, projektov. Z vsako uro vaje pa boste bližje vašemu cilju!