brother-innov-is-nv50_2_large

Mehanski ali računalniško voden šivalni stroj?

Mehanski ali računalniško voden šivalni stroj?

Veliko vprašanj je na temo, kateri šivalni stroj je primeren? Mehanski ali računalniško voden? V čem je razlika?

Mehanski šivalni stroji imajo večji ali manjši nabor šivov ter omogočajo nastavitev dolžine in širine šivov s pomočjo gumbov. Običajno imajo nekaj vrst klasičnih šivov, nekaj vrst dekorativnih šivov in nekaj šivov za raztegljive materiale.
Osnovni modeli strojev so priporočljivi za tiste, ki želijo uporabljati stroj za občasno šivanje in enostavnejše izdelke.

Veritas Sarah

Slika:  mehanski šivalni stroj

Računalniško vodeni šivalni stroji omogočajo vse kar omogočajo klasični mehanski šivalni stroji in še veliko več. Računalniško vodeni šivalni stroji imajo že zaslon, nekateri že imajo zaslon občutljiv na dotik. Vsebujejo lahko zelo uporabne funkcije, kot je tipka za začetek in konec šivanja, avtomatski odrez niti in nastavljivo hitrost šivanja.
Računalnik nadzoruje pravilno napetost šiva ter omogoča izredno natančen in kvaliteten šiv. Poleg tega je pri teh šivalnih strojih možno shraniti svoje nastavitve, imajo ogromen nabor šivov, možno je tudi avtomatsko programirati zaporedje šivov in kreirati lastne vzorce. Zaradi večjega nabora šivov in funkcij so ti šivalni stroji dražji od mehanskih.

Slika: računalniško voden šivalni stroj

Obstajajo še opletilni (overlock) stroji

Opletilnik hkrati reže, šiva in obšiva. Zašiti robovi so kvalitetno zašiti in po izgledu tudi bolj profesionalni. Zelo je uporaben za hitro šivanje oblačil, zlasti iz raztegljivih materialov, saj je šiv, ki ga zašije dovolj elastičen in odporen na obremenitve. Uporabljamo ga lahko tudi za obšivanje robov. Hkrati uporabljamo dve, tri ali štiri niti, odvisno od vrste šiva. A opletilnik ne more v celoti nadomestiti klasičnega šivalnega stroja, zlasti pri šivanju npr. aplikacij, žepov, dekorativnih in pokrivnih šivov.

Slika: opletilnika (overlock) stroja

Nakup šivalnega stroja ali opletilnika: www.sivalni-stroji.si